Forbrukerne er blitt mer miljøbevisste

Samtidig kan bedriftene trolig vente seg økte miljøkrav fra kunder, viser undersøkelse.

To av tre forbrukere på Østlandet opplever at klima- og miljøegenskaper ved produkter og tjenester har fått større betydning det siste året. Det viser en forventningsundersøkelse som Kantar TNS har gjort for SpareBank 1 Østlandets konjunkturbarometer.

Samtidig forventer over halvparten av bedriftene økte krav til klima- og miljøegenskapene ved produkter og tjenester. Det viser en klima- og miljøundersøkelse gjort blant bedrifter på Østlandet høsten 2018. Her svarer bedriftsledere at kundene er de viktigste pådriverne for prioritering av miljø- og klimatiltak.

- Kjenner oss godt igjen!

- Ja, vi kjenner oss veldig godt igjen i påstanden om at miljøbevisstheten økte i året som gikk, sier studentene Gry Øverheim (22) fra Bjørkelangen, Aidan Pilgrim (20) fra Hamar og Ann Brunborg (22) fra Voss.

- Vi bør absolutt unngå å bruke plast, men det er jo ikke alltid mulig. Varer som jeg bruker ofte, som tannbørste og sjampoflasker, er jeg spesielt bevisst på at skal være i resirkulert plast. Jeg fører ellers en kamp for å få vennene mine til å slutte å kjøpe vann på plastflasker. Friskt kranvann er best, billigst og mest miljøvennlig, mener Aidan.

- Jeg synes det er veldig bra at matbutikkene setter ned varer til halv pris når holdbarhetsdatoen går ut. Det er bra for oss forbrukere. I fjor ble jeg ellers mektig lei av at kjøkkenskuffen fløt over av plastposer. Fra da av bestemte jeg meg for konsekvent å bruke kun handlenett og ryggsekk i butikken. I starten glemte jeg handlenettet, men det gjør jeg ikke lenger. Heretter er det alltid med, sier Ann.

- Bra med dyre plastposer

Hun og venninnene synes ellers det er bra at ansatte i butikkene ser ut til å ha blitt mer bevisste på å spørre kundene om de vil ha pose når de handler.

- I går kjøpte jeg noen småting som en butikkansatt la automatisk i en pose uten at jeg ba om det. Det syntes jeg var litt dumt, for jeg kunne jo puttet varene rett i veska mi, sier Gry.

En del butikker har også skrudd opp prisene på plastposene sine.

- Enkelte steder koster posene nå 5 kroner. Det er veldig bra, mener jentene. De medgir at de har blitt mer bevisste etter at de flyttet for seg selv, også økonomisk.

Stiller etiske krav

Gry jobber i matbutikk, og mener at kundene har blitt mer miljøbevisste det siste året.

- Selv har jeg blitt mer bevisst på om varer er økologiske, hvor de kommer fra og hva de inneholder. Jeg er opptatt av at varer skal være etisk holdbare, selv om det ikke alltid er like enkelt å sjekke. Jeg er spesielt oppmerksom på at dyreforsøk ikke er brukt for å fremstille kosmetikk. Jeg bruker også en miljøvennlig serie med rengjøringsmidler, sier Gry.

Utdanningsnivå og inntekt slår ut

a800518_Karoline_Bakka_Hjerto_kort.jpg?mtime=20190322091027#asset:2610:singleImageSmall

- Holdningene i befolkningen gir grunn til å forvente at bedriftene vil møte økte krav til miljø hos kundene framover. Vi ser at både kunnskap og engasjement øker i befolkningen, sier Karoline Bakka Hjertø, leder for bærekraft i SpareBank 1 Østlandet.

Hva kan du gjøre for å bidra til bedre klima? Les Karolines klimatips her.

Forbrukerundersøkelsen viser videre at folk med høyere utdanning vurderer klima- og miljøegenskaper ved produkter og tjenester som viktigere enn folk med lavere utdanning.

Blant personer med høgskole- eller universitetsutdannelse oppgir 72,2 prosent at klima- og miljøegenskapene har fått større betydning, mens 56,6 prosent av personene med videregående skole som høyeste utdanning oppgir det samme.

Miljøholdninger i befolkningen

Spørsmålene om miljø og klima er ikke stilt i tidligere forventningsundersøkelser. Derfor finnes det ikke sammenlikningsgrunnlag for svar gitt om forventninger til 2019.

Perioden 1985-1990 og begynnelsen av 2000-tallet var høydepunkter for miljøengasjement i befolkningen, skriver Østlandsforskning i en kort analyse.

I de siste årene har både Klimabarometeret og Norsk Monitor vist en økende bevissthet om miljøspørsmål. Internasjonale kartlegginger viser at utdanningsnivå og inntekt er de viktigste faktorene som påvirker folks holdninger til miljøspørsmål.

Synes du det er vanskelig å forstå sammenhengen mellom miljø, klima, samfunnsansvar og bærekraft? Karoline Bakka Hjertø forklarer og utdyper i denne saken.

Om undersøkelsene

SpareBank 1 Østlandets forventningsundersøkelse blant forbrukere ble gjennomført i november 2018 av Kantar TNS blant et representativt utvalg av personer i fylkene Oslo, Akershus, Hedmark og Oppland. Undersøkelsen inneholdt flere egne spørsmål knyttet til klima og miljø.

Klima- og miljøundersøkelsen blant bedrifter ble gjennomført sommeren 2018 av Kantar TNS. Det ble gjort intervjuer med nær 600 bedriftsledere. Østlandsforskning utviklet spørsmålene i undersøkelsen og analyserte resultatene.

Flere kilder til utdanningsnivå og syn på klimaspørsmål

Lee, Tien Ming, Ezra M. Markowitz, Peter D Howe, Chia-Ying Ko og Anthony A. Leiserowitz (2015) «Predictors of public climate change awareness and risk perception around the world».

Populær versjon av Lee et al Yale Program on Climate Change and communication, basert på Climate Change Awareness and Concern in 119 Countries