Til topps i fjellheimen

VINGELEN: Nord-Østerdal scorer best på mange områder. Ola Eggen i Eggen gardsysteri sier hans beste forklaring er at folkene der er arbeidssomme og nøysomme.

Reportasje fra konjunkturbarometeret 2015

2947 9198 Lores
SETERFLYTTING: Ola Eggen leder kuene hjem til gården etter endt sesong på setra. Sønnen Marius går bakerst.

Ola Eggen går foran mjølkekuene fra setra tilbake til gården etter endt setersesong. I 2001 startet han og kona Liv Bjørnstad med ysting av ost, og etter mange tøffe år er det skapt grunnlag for tre arbeidsplasser tilknyttet osteproduksjonen.

- Sønnen vår Marius har overtatt gårdsdrifta og svigerdattera Lotte har fra i høst gått inn i osteproduksjonen, i tillegg til meg selv og en annen ansatt. Etter mange år med hardt arbeid har vi nådd en milepæl ved at vi har skapt fire arbeidsplasser i tilknytning til gården og ysteriet, sier Eggen.

Nord-Østerdal på topp

Nord-Østerdal er best på karakterer, har flest som fullfører videregående, lavest arbeidsledighet, færrest på uføretrygd, lavest sjukefravær, minst kriminalitet, lavest sosialhjelp og høyest forventet levealder.

Statistikken viser at det utføres mye hardt arbeid i Nord-Østerdal. I analysen på de foregående sidene framkommer det at kommunene i Nord-Østerdal topper i Hedmark innenfor flere kategorier:

  1. Høyest sysselsettingsandel
  2. Færrest på uføretrygd
  3. Best avgangskarakterer fra grunnskolen
  4. Flest som gjennomfører videregående skole

I tillegg topper Nord-Østerdal innen disse områdene:

  1. Lavest arbeidsledighet
  2. Lavest sjukefravær
  3. Lavest kriminalitet
  4. Lavest sosialhjelp
  5. Høyest forventet levealder
  6. Flere av kommunene har også høyest bankinnskudd

Gjennomgående er det de fem nordligste kommunene Folldal, Alvdal, Tynset, Tolga og Os som skiller seg ut i positiv retning, mens den sørligste kommunen Rendalen havner et stykke bak sammen med nabokommunene Engerdal og Stor-Elvdal. 

Selv om Nord-Østerdal skiller seg positivt ut på svært mange områder, så sliter altså regionen med fraflytting og fødselsunderskudd.

Teigstruktur skapte opptur

Tidligere ordfører i Tynset og avtroppende leder i Regionrådet for Fjellregionen, Bersvend Salbu (SV), er ikke overrasket over at Nord-Østerdalen topper på mange områder.

- Det er ikke ukjent for oss at Nord-Østerdal ligger i toppen på mange områder, ikke bare i Hedmark, men også i landet. Bakgrunnen ligger i at Nord-Østerdal historisk sett er et av de mest likestilte samfunn i Norge. Dette har sin opprinnelse i en teigstruktur som ble innført i den store gruvetida. Teiger ble delt med en likestilt eierstruktur for å fremme bøndenes tilførsel av kull til gruvene.

Som egalitært samfunn ble lærdom ikke forbeholdt de høyerestilte klasser. Dette skapte en kultur for læring som vi ser sporene av i dagens gode skoleresultater og høye utdanningsnivå i Nord-Østerdalen. Videre vet vi gjennom forskning at høyt utdanningsnivå og gode skoleresultater henger tett sammen med hvordan man lykkes ellers i livet.

- Men hvorfor er det befolkningsnedgang i en region som topper på så mange viktige områder?

- En viktig årsak ligger i at mange unge må reise ut for å ta høyere utdanning, og for få disse hjem må det finnes attraktive jobber. Hele regionen er tungt basert på primærnæringer som har vært preget av rasjonalisering over mange år. Nedgangen ville vært større uten de gode resultatene på andre områder.

- Gjennomgående ligger Midt-Østerdal lavere enn Nord-Østerdal, utenom Rendalen, på de fleste indikatorer, tross den geografiske nærheten. Hvorfor er det slik?

- Grensa for innføringen av den likestilte teigstrukturen gikk midt i Rendalen slik at Øvre Rendalen fikk jevnstore bruk, mens Ytre Rendalen fikk en eiendomsstruktur med husmannsvesen og store gods. Vi ser disse sporene i dagens forskjeller mellom Nord-Østerdal og Midt-Østerdal, sier Salbu. 

Seterflyttingen er gjennomført

2 Eggen Gardsysteri 9334
FAR OG SØNN: Gründer Ola Eggen har skapt et grunnlag som har fått sønnen Marius til å flytte hjem for å ta over gårdsdrifta.

Ola og Marius Eggen er ferdig med seterflyttingen og har satt osten på bordet. Selv om Nord-Østerdal skiller seg ut positivt på svært mange områder, så sliter altså regionen med fraflytting og fødselsunderskudd. Med unntak av 2009 har befolkningsutviklingen vært flat eller nedadgående siden 2000. Den ville vært enda svakere hvis det ikke hadde vært for utenlandsk innvandring. Eggen Gardsysteri har derimot bidratt til kompetansetung tilflytting.

- Jeg har kun en kortere yrkesfaglig utdanning og bidrar således ikke til statistikken over høyere utdanning i Nord-Østerdal. Men nå som Marius har flyttet hjem og overtatt gården så bidrar han til statistikken som sjukepleier, og svigerdattera Lotte bidrar som jurist. Jeg har dog tilegnet meg en del kompetanse på ysting av ost, sier Eggen.

Distribuerer gjennom Rørosmat

Fra 2001 da ekteparet Ola Eggen og Liv Bjørnstad bestemte seg for å satse på videreforedling av mjølk til ost på slektsgården i Vingelen i Tolga, har det vært en lang reise med mange oppturer og nedturer. Deltagelse i oppbyggingen av Rørosmat er en av flere oppturer.

Ysteriets oster distribueres i hovedsak gjennom Røros Mat. Den største nedturen kom da Liv ble sjukmeldt i 2006, samtidig som virksomheten slet med svake resultater. Denne nedturen ble også begynnelsen på en opptur.

- Mens Liv kom til hektene igjen gjennomførte vi også en snuoperasjon som blant annet inkluderte høyere priser, ny bankforbindelse og et profesjonelt styre. Denne snuoperasjonen har gradvis gitt bedre resultater som igjen har skapt grunnlag for at vi nå er fire ansatte som kan leve av 20 mjølkekyr.

- Høydepunktet er at vi har skapt et grunnlag som Marius og Lotte har vurdert som interessant nok til at de har flyttet fra Trondheim til Vingelen for å utvikle virksomheten videre.

2 Eggen Gardsysteri 9253
OST FRA HØYDEN: Ostene fra Eggen gardsysteri produseres i fjellbygda Vingelen, 700 meter over havet.