Lillehammer-regionen øker mest i Innlandet

Lillehammer-regionen hadde høyest prosentvis vekst i nye arbeidsplasser i Innlandet i fjor, for andre året på rad. Informasjon og kommunikasjon fikk høyest vekst blant 16 hovedsektorer.


I forbindelse med SpareBank 1 Østlandets Konjunkturbarometer for Innlandet 2017, har vi sett nærmere på SSBs statistikk for arbeidsplasser for 2016.

- Digitaliseringen griper om seg og utgjør en stadig viktigere del av nær sagt all virksomhet. Da er det gunstig med sterk vekst i en sektor hvor digitalisering utgjør kjernevirksomheten, sier regionbanksjef Geir Inge Brelin i SpareBank 1 Østlandet.

Eidsiva Bredbånd størst innen IKT

Lillehammer-regionen fikk 138 flere arbeidsplasser i fjor, en vekst på 0,67 prosent. Gjøvik-regionen på andreplass i Innlandet fikk en vekst på 0,60 prosent. Lillehammer-regionens sysselsatte innen ”Informasjon og kommunikasjon” vokste med 57 sysselsatte, som utgjorde 8,1 prosent. Kategorien omfatter grovt sagt IKT, medier, film og forlagsvirksomhet. Veksten er sterkere innen IKT enn medier.

Eidsiva Bredbånd er det største selskapet i denne kategorien i Lillehammer-regionen med sterk vekst og en omsetning på 445 millioner kroner i fjor. Basert på 2015-tall følger P4, Gudbrandsdølen Dagningen, Ikomm, Styrmand og Gausdal-bedriften Brunbjørn på de neste plassene, sier Brelin.

Gausdal øker mest innen IKT

Sparebank 1 Østlandet har laget en interaktiv framstilling av sysselsettingsutviklingen i Lillehammer-regionen, brutt ned på kommuner og sektorer og sammenlignet med Norge. Her kan våre lesere selv se i hvilke sektorer og kommuner det skapes flest nye arbeidsplasser, og hvor noen går tapt.

- For eksempel ser vi at Gausdal har den aller største prosentvise veksten innen kategorien ”Informasjon og kommunikasjon”. I fjor fikk Gausdal en vekst på over 22 prosent, riktignok basert på kun fem flere arbeidsplasser. Siden 2008 har det vært en vekst på 21 arbeidsplasser i denne kategorien i Gausdal, eller 350 prosent, sier Brelin.


Opptur for varehandel og bygg og anlegg

Mens ”Informasjon og kommunikasjon” økte mest i prosent i Lillehammer-regionen i fjor, var det varehandel og bygg og anlegg som økte mest i antall med henholdsvis 75 og 63 nye arbeidsplasser.

- GK Rør er et av flere eksempler på vekstselskaper innen bygg og anlegg i Lillehammer-regionen. Gausdal Landhandleri er den klart største handelsbedriften i Lillehammer-regionen, og forener på en interessant måte de tre områdene som vokser mest; bygg og anlegg, varehandel, og informasjon og kommunikasjon. Gausdal Landhandleri skal nå realisere det selskapet kaller ”Det digitale landhandleri” i samarbeid med EVRY i Ringsaker. I arbeidet med Konjunkturbarometeret har vi blitt overrasket både over hvor sterk digitaliseringen er i våre to fylker og evnen til å skape nye arbeidsplasser, sier Brelin.