Færre boliger til salgs
Hedmark og Oppland hadde henholdsvis 14,7 og 19 prosent færre boliger til salgs ved utgangen av september, enn på samme tid i fjor.
- Det bidrar til den høye prisveksten, sier administrerende direktør Magnus Aasen i EiendomsMegler 1 Hedmark.
Ved utgangen av september var det 407 boliger til salgs i Hedmark, ned fra 477 på samme tid i fjor, noe som utgjør en nedgang på 14,7 prosent. Det er den samme prosentvise nedgangen som på landsbasis. I Oppland var nedgangen større, med 352 boliger til salgs i fjor mot 285 i år, som er en nedgang på 19 prosent.
- Vi ser at områder med høy prisvekst, som for eksempel Oslo, har færre boliger til salgs, mens områder med svak prisutvikling, som for eksempel Stavanger, har flere boliger til salgs. I et godt marked selges boligene raskere. Det bidrar til at færre blir igjen til salgs. I tillegg er det flere som avventer med å selge i et godt marked, fordi man håper å få mer for boligen på et senere tidspunkt, sier Aasen (bildet).
Et dårlig boligmarked kjennetegnes av at boligkjøpere selger først, og kjøper etterpå. I et godt marked er det motsatt.
– Når alle skal kjøpe først og selge etterpå, blir flere sittende med to boliger i en periode. Det gir færre boliger til salgs. I tillegg ser vi at enkelte velger å beholde den gamle boligen for utleie, sier Aasen.
I tredje kvartal var det Oppland som tok alle de tre øverste plassene for prisvekst med Vestre Toten, Jevnaker og Gjøvik. Deretter kommer Hamar.
– Men selv om Oppland har stedene med aller høyest prisvekst i Innlandet, har Hedmark litt høyere prisvekst samlet sett. Noe av årsaken er at Hamar drar kraftig opp for Hedmark, mens Lillehammer drar gjennomsnittet ned for Oppland, sier Aasen.