1000 nye restaurantplasser i Strandgata

HAMAR: I Strandgata og sidegatene i Hamar er det åpnet nye spisesteder med 620 sitteplasser siden 2009. Tallet øker til 1000 neste år.

Reportasje fra konjunkturbarometeret 2015

Veksten i restaurantplasser kommer også til syne i sysselsettingsstatistikken. Hamarregionen fikk 124 nye arbeidsplasser innen servering i fjor. Det utgjorde en vekst på 20 prosent, som var høyest i Hedmark og Oppland.

Løten hadde størst vekst med 46 prosent foran Ringsaker på 31 prosent og Hamar på 17 prosent. Hamar-regionen generelt fikk 996 og 2,36 prosent flere arbeidsplasser i fjor, som var høyest i Hedmark og Oppland.

Hamars nye arbeidsplasser innen servering er i hovedsak avgrenset til  Strandgata med sidegater. Fram til 2009 var det kun Hoels Cafe og Irishman i dette området. I 2009 kom Tante Gerda og siden har de nye spisestedene kommet som perler på snor.

3 Strandgata Restauranter 5090
180 SITTEPLASSER: Tante Gerda har 80 sitteplasser inne, 100 ute. Kaféen har supper, smørbrød, kaker og salater på menyen.

Tre sammenhengende spisesteder

Snart åpner også serveringsstedet Wok to Go ved siden av Irish Man. Størst vekst blir det imidlertid neste år når Vold Eiendommer etter planen åpner tre nye utesteder i det gamle rådhuset og Festiviteten kino. Selskapet kjøpte det gamle rådhuset med Festiviteten kino for 12 millioner kroner i fjor.

- Før jul vil vi fremme et forslag for kommunen om en ombygging og oppgradering. Vi vil etablere tre sammenhengende serveringssteder fra Victoria Hotel og inn i det gamle rådhuset og Festiviteten kino.

Det blir spisested og pub i Victoria Hotel og det gamle rådhuset, et nytt serveringssted i hjørnelokalet i det gamle rådhuset og en ny bar, lounge og flerbruksscene til konserter, konferanser og kino i Festiviteten kino. Det blir gjennomgang mellom alle stedene, sier daglig leder og medeier Christian (Bobby) Vold i Vold Eiendommer.

2947 5051
UTVIDER YTTERLIGERE: Christian Vold i Vold Eiendommer har allerede etablert spisestedene Nagomi og Victoriahaven. Kjedekonseptet O´Learys står for tur.

Får seks utesteder i klynge

De tre serveringsstedene skal få til sammen 380 sitteplasser. Fra før eier og driver Vold Eiendommer sushi-restauranten Nagomi i det samme kvartalet, og selskapet eier også Victoriahaven på motsatt side. Et steinkast unna er selskapet gårdeier også for Pizza-restauranten Dolly Dimples.

Vold Eiendommer eier også Victoria Hotel som skal utvides med 40 nye hotellrom i tredje og fjerde etasje i det gamle rådhuset. Selskapet vil søke eksterne drivere til alle de tre nye serveringsstedene, hvorav det er klart at kombinasjonen spisested og pub blir den internasjonale kjeden O'Learys.

- Når det gjelder konseptet for Festiviteten kino tar vi forbehold om at enkelte elementer er fredet. Vi har våre planer, men her ser vi fram til en dialog med kommunen om omforente løsninger. Generelt kan vi si at vi er opptatt av å bevare hele byggets egenart, og det inkluderer kinoelementet i gamle Festiviteten kino, sier Vold.

2947 2443
ETABLERT I 2015: Hanne Linderud og Jan Thore Engen er to av innehaverne på Victoriahaven. Spisestedet ble etablert i 2015 og serverer retter med sesongbaserte råvarer.

Strandgata er Hamars nye hovedgate

Ordfører Einar Busterud i Hamar er ikke overrasket over at byen får flere nye serveringssteder, og at de søker seg til Strandgata.

- Også Hamar blir mer og mer urban, og med det følger flere serveringssteder. Folk har mer penger og prioriterer opplevelser som å gå ut og spise i større grad enn før. Det er ikke lenger slik at vi kun spiser på restaurant når vi er på ferie i Syden.

- Utviklingen viser vel også at Strandgata er Hamars nye hovedgate, på bekostning av gågata?

- Per i dag er det slik, ja. Strandgata er oppgradert og gjort hyggeligere for folk. Det er sol der om sommeren, det er mjøsutsikt og folk har ikke noe i mot å se biltrafikk så lenge den ikke kommer for nær.

Gågata preges av at den ble konstruert i en annen tid. Nå pågår det et generasjonsskifte i gågata og tida vil vise om den gjenvinner gammel attraktivitet.

- Er det marked for så mange nye spisesteder i Hamar sentrum?

- Vi vil nok få et frafall fra noen, og det er slik markedet fungerer. Noen tryner, og så dukker det opp andre.


Denne saken ble skrevet til Konjunkturbarometeret 2015.