Vestre Toten går rett til topps

Vestre Toten hadde rekordhøy boligprisvekst med 15,3 prosent i tredje kvartal, og øker nå mer enn Gjøvik med 13,8 prosent, viser Eiendom Norges fylkesrapport.

EiendomsMegler 1 Gjøvik tror at den høye prisveksten på Gjøvik har smittet over på nabokommunen. 

– Vi vet jo at hvis boligprisene blir høye nok i et område, så begynner boligkjøpere å vurdere billigere boliger i andre nærliggende områder. Det kan være denne effekten som nå gjør seg gjeldende på Vestre Toten, som har klart lavere boligpriser enn både Gjøvik og Østre Toten, sier salgsleder Camilla Hveem (bildet) i EiendomsMegler 1 Gjøvik.

Med en 12 måneders vekst på 15,3 prosent går Vestre Toten rett inn på en femteplass på lista over hvor det er høyest boligprisvekst i Norge. 12 måneders veksten måler boligprisene i ett kvartal sammenlignet med samme kvartal året før. Vestre Toten hadde en 12 måneders vekst på 8,5 prosent i andre kvartal.

Oslo, Førde, Ski og Ringerike var de eneste større kommunene med høyere prisvekst enn Vestre Toten i tredje kvartal. Gjøvik har nå falt ned til en tolvteplass i Norge til tross for at prisveksten har vært stigende i flere kvartaler på rad. Dette skyldes at andre kommuner har steget enda mer.

Også Østre Toten har stigende prisvekst, men fra et mye lavere nivå. Østre Toten hadde en 12 måneders vekst på seks prosent i tredje kvartal, opp fra 5,6 prosent kvartalet før.

Gjennomsnittprisen for solgte eneboliger i Gjøvik var 3,1 millioner i tredje kvartal, mot 2,3 millioner i Østre Toten og 1,9 millioner i Vestre Toten, i følge fylkesrapporten.


– Det er mye å spare på å kjøpe for eksempel en enebolig i Vestre Toten sammenlignet med Gjøvik. Når vi vet at reiseavstanden er kort, og at næringsparken går bra, blir dette faktorer som bidrar til å løfte prisveksten, sier Hveem.

Vestre Toten gjør kjempehopp

Vestre Toten Gjor Kjempehopp
12 måneders vekst i boligpriser, kvartal mot samme kvartal året før.