Framtid i fiber

Brunbjørn på Lillehammer har suksess med å bygge ut fiber til folk over hele landet. - Markedet for tjenester innen telekommunikasjon er nærmest evigvarende, tror gründer Amund Holberg.

Scroll eller bruk piltastene for å lese

Høyt og lavt

Fiber kan legges både i lufta og i bakken. Her blir fiberet lagt langs det eksisterende strømnettet i boligområdet Øvre Vinstra i Nord-Fron kommune i Gudbrandsdalen. 

Stort behov for gode bredbåndstjenester

Fiber bygges raskt ut over hele landet. Bredbånd har gått fra å være "noe nyttig" til å bli sidestilt med veger, jernbane, strøm og kloakk. Brunbjørn er en totalentreprenør som bygger ut fiber for mindre energiverk over hele landet.

I Brunbjørns tjeneste

Den unge bedriften ble etablert i 2013 og har i dag 30 ansatte. I fjor omsatte de for 50 millioner kroner, i år for enda mer. Teamet på bildet kan montere over 1000 meter med fiber på en dag.

Godt humør

Janusz Sudol og Jarek Chrzanowski fra Polen jobber i kabelgrøfta i boligområdet Tokse på Vinstra. Her skal det bli bredbånd til 170 husstander.

Bredbånd gjennom tynne rør

Fiber blir kalt "internettets motorveg" og har nærmest ubegrensa overføringskapasitet. Selve kabelen minner kanskje mest om ei pakke med fargerike sugerør. Hvert enkelt hus får et lite rør, og når husstandene er kobla til systemet, blåses fiberen rett inn i stua til folk.

Starta for seg sjøl

Gründer Amund Holberg sa opp en trygg jobb for å starte Brunbjørn i 2013. Potensialet innen telekommunikasjon er stort, og Holberg tror at markedet for tjenester i sektoren er nærmest evigvarende. Han ser for seg 3-5 år til med fiberutbygging, før de går mer over til å levere tjenester på drift, vedlikehold, ombygging og reinvestering.