Fra NAV til 121 millioner

Håkan Stengrundet har gått fra NAV til suksessrik gründer etter kjøpet av Trysil Byggsystems konkursbo i 2011. Helårsturisme og svekket kronekurs har bidratt til turistboom og ny optimisme i Trysil.

- Vi har vært vår egen største kunde. Vi har bygget kommunale boliger med lange leieavtaler. Samarbeid med andre utbyggere har muliggjort større hytteprosjekter. Vi har satset på lokal arbeidskraft og oppnådd en produktivitet og kvalitet som har gjort oss konkurransedyktige, sier Håkan Stengrundet (45).

Han startet på bunn da han stiftet familie med barn allerede som 20-åring. Han livnærte familien ved å sitte i kassa og vaske på en butikk, kombinert med taxikjøring på kvelder og i helger.

- Jeg ville satse som gründer og ble etter hvert franchisetager for Køff og Kiwi, og kjøpte et småbruk til eiendomsutvikling i sentrum av Trysil, forteller Stengrundet.

Aldri tidligere har framtidsutsiktene vært så positive som nå for verken Stengrundet eller hjembygda hans. Fallende kronekurs har gitt reiselivet styrket konkurranseevne, og investeringer i helårstilbud har gitt økende besøk i Trysil i sommerhalvåret. Les Østlandsforsknings analyse om oppturen for reiselivet i Trysil. 

Lykken snudde i 2006

Dagens oppgang i Trysil kommer etter flere år med pessimisme for fjellbygda. Finanskrisen i 2008 og 2009 satte dype og langvarige spor. I forkant i 2006 var både Stengrundet og Trysil på topp. Gründeren hadde økt fra en til to butikker, og det nyinnkjøpte småbruket i sentrum ble kimen til flere eiendomsprosjekter. Trysil hadde i 2006 tidenes høyeste igangsetting av nye hytter. Men så snudde lykken.

- I 2006 sa kroppen stopp da jeg tidlig en morgen skulle låse meg inn i butikken. Jeg gikk på veggen etter å ha tilbrakt nær 20 timer i døgnet i butikklokalene. Senere ble jeg rammet av finanskrisen gjennom et mislykket eiendomsprosjekt.

Stengrundet ble etter hvert sjukmeldt, og gikk deretter over på arbeidsavklaringspenger. 

Den blinde hjalp den halte

Da Trysil Byggsystem gikk konkurs i kjølvannet av finanskrisen i 2011, hadde Stengrundet allerede planlagt et byggeprosjekt i samarbeid med selskapet.

- Jeg gikk på arbeidsavklaringspenger, og oppkjøpspartner Tore Karlsen var uføretrygdet. Vi spøkte med at den blinde hjalp den halte. Vi ønsket å redde arbeidsplassene for Trysil. Siden har vi gått fra sju til nær 50 ansatte. Vi har gått i bresjen for et tankesett om at verdiskapning i Trysil skal skape flest mulige lokale arbeidsplasser. 

- Nå føler jeg at hele Trysil drar lasset sammen i større grad enn før. I tillegg rir vi alle på en bølge av en opptur for reiselivet. Den oppturen gjør at vi også har stort behov for og bygger flere boliger enn før. Denne optimismen ligger også til grunn for at vi tidligere i år kjøpte konkursboet etter Trysil Interiørtre, og gjenoppstartet drift av fabrikken, sier Stengrundet.

Trysil Byggsystem hadde i fjor 121 millioner kroner i driftsinntekter. De siste årene har Trysil Byggsystem i samarbeid med Arne Tøraasen AS bygget rundt 100 fritidsboliger og helårsboliger i året.

SE VIDEO: Trysil Byggsystem i medvind

Foto: Geir Olsen