IKT-næringen løfter Lillehammer-regionen

IKT-næringen i Lillehammer-regionen nærmer seg førsteplass i Innlandet grunnet mye høyere veksttakt enn Hamarregionen. Digitalisering bidro til at to filmkomponister flyttet fra Oslo til Lillehammer.

- Jeg ville fortrinnsvis til Lillehammer fordi jeg liker å gå på ski. For ti år siden var det mange flere møter i filmbransjen, og alt ble levert manuelt. I dag foregår både kommunikasjon og leveranser på nett, og da kan vi like gjerne sitte på Lillehammer, sier filmkomponist Magnus Beite.

IKT-næringen og digitalisering er en viktig bidragsyter til at Lillehammer-regionen har hatt størst omsetningsvekst i næringslivet i Mjøs-regionen de siste fem årene. Lillehammer-regionens næringsliv har vokst tilsvarende en årlig vekst på ti prosent i faste kroner, foran Hamar-regionen på sju prosent.

Forskjellene er enda større innen IKT-næringen hvor Lillehammer-regionen har vokst årlig tilsvarende 12 prosent mot kun to prosent i Hamarregionen. De to regionene representerer samlet over to tredjedeler av IKT-næringen i Innlandet. I fjor omsatte IKT-næringen i Hamarregionen for 960 millioner kroner mot 820 millioner i Lillehammer-regionen. Avstanden er blitt mindre år for år.

En sterk IKT-næring er positivt for digitaliseringen i hele næringslivet i Lillehammer-regionen, blant annet innen kulturnæringen. Les Østlandsforsknings analyse for Lillehammer-regionen

For meg byr Lillehammer på mindre kø, mer tid og bedre muligheter for å få ting gjort. Filmkomponist Stein Berge Svendsen.

Digitaliserte seg ut av Oslo

Digitaliseringen har ringvirkninger på en rekke områder, deriblant for filmmiljøet på Lillehammer. Det var digitaliseringen som gjorde det mulig for filmkomponistene Stein Berge Svendsen og Magnus Beite å flytte fra Oslo til Lillehammer. I fjor åpnet de en ny miksekino på Lillehammer, som mange mener er best i Norden på etterarbeid av filmer. 

- For meg byr Lillehammer på mindre kø, mer tid og bedre muligheter til å få ting gjort. Jeg tror ikke vi ville fått til et tilsvarende samarbeid om en miksekino med Oslo kommune. Hvis vi må på et møte i Oslo kan det ordnes på tre timers varsel, og resten ordner vi digitalt fra Lillehammer, sier Stein Berge Svendsen.

Lip 8
Filmkomponistene Stein Berge Svendsen (til venstre) og Magnus Beite i selskapet The Lipp på miksekinoen i Lillehammer. Der drives det med etterarbeid på filmer.

Filmklynge på Lillehammer

I 2013 tok Berge Svendsen kontakt med kommunen for å oppnå et samarbeid om en miksekino i forbindelse med en planlagt bygging av flere kinosaler. En miksekino er stedet hvor en film ferdigstilles, etter innspilling, og det må skje i en kinosal. Hvis kommunen var villig til å foreta tilpasninger ville Berge Svendsen og Beite sørge for utstyret, som har kostet over tre millioner kroner. Nå leies miksekinoen ut til filmskapere fra både inn- og utland.

- Filmskolen har bidratt til at det er blitt et filmmiljø på Lillehammer. Nå er vi flere som ønsker å ta dette til et nytt nivå. Filmbanken ved siden av kinoen rommer 13 små og mellomstore filmselskaper. Vi er flere selskaper som har etablert en egen post-produksjonsklynge. Visjonen er at vi skal ha et produksjonsmiljø fra A til Å, sier Berge Svendsen.

Mangler kun filmstudio

Berge Svendsen var filmkomponist for TV-serien og filmen Trio, som er et eksempel på et prosjekt utført nesten fra A til Å på Lillehammer.

- Da vi skulle i filmstudio med Trio måtte vi til Oslo. Filmstudio krever bygninger med stor takhøyde og krever således store investeringer. Ambisjonen er selvsagt at Lillehammer også får sitt eget filmstudio, men det vil ta litt tid før vi er der, sier Berge Svendsen. 

Foto: Geir Olsen