Industrien styrker Kongsvinger-regionen

Driftsinntektene for industribedriftene i Kongsvinger-regionen økte med ni prosent i 2016, mot et fall på 6,8 prosent nasjonalt. Maskin Feral i Eidskog har omstilt seg etter oljekrisa.

Torgrim G. Finsrud kjøpte Maskin Feral AS i Oslo i 2011 og flyttet virksomheten til hjemstedet Eidskog. Så kom oljekrisa.

- Vi kjøpte nye lokaler på Magnor i 2012 og flyttet hit 100 tonn med maskiner og delelager. Vi økte omsetningen fra 3,4 millioner i 2011 til 5,8 millioner i 2012. Som ansatt i eksportrettet virksomhet innen vannkraft hadde jeg bodd over nesten hele verden, men jeg hadde alltid hatt adresse i Eidskog. Nå skulle jeg hjem og skape arbeidsplasser til en utsultet region, sier Finsrud. 

85 prosent til olje

Hydraulikkspesialisten Maskin Feral var noe så sjeldent som en oljeintensiv industribedrift i Hedmark og Magnor. Hydraulikk brukes til å forflytte kraft, eksempelvis for en gravemaskin. National Oilwell i Kristiansand genererte over halvparten av Maskin Ferals omsetning gjennom deler til kraner til plattformer i Nordsjøen.

- Vi visste jo det var uheldig at én enkelt kunde var så dominerende, og at olje stod for 85 prosent av den samlede omsetningen. Vi hadde snakket om å gjøre noe med det, men våknet ikke skikkelig før oljeprisen på få måneder raste fra 100 til 50 dollar fatet i 2014, sier han.

Grunnet oljekrisa fikk Maskin Feral en svak omsetningsutvikling fra 2012 til 2016. I den samme perioden fikk industribedriftene i Kongsvinger-regionen samlet en økt omsetning på én milliard norske kroner. I fjor var over ti prosent av alle ansatte i regionen sysselsatt i industrien, og industribedriftene rapporterte om en samlet omsetning på 6,6 milliarder.

Les Østlandsforsknings analyse av den positive utviklingen i industrien i Kongsvinger-regionen her.

Foto: Ricardofoto.no

Tilbake til vannkraft

Maskin Ferals mest solgte komponent før oljekrisa var en slangebruddsventil som skulle stoppe oljespruten hvis en oljeslange røk på en oljeplattform. Ferals slangebruddsventil er en innkjøpt basisdel fra Tyskland som pakkes inn i rustfritt stål på Magnor for å være spesielt egnet til å motstå det korrosive miljøet i Nordsjøen.

- I 2014 solgte vi nærmere 500 slike slangebruddsventiler til National Oilwell. I år selger vi kanskje 10 til 15. Etter oljekrisa har Maskin Feral i større grad gått tilbake til å videreutvikle et tidligere satsingsområde som var vannkraft. Et mye solgt produkt der er for eksempel noe kalt vriaktuator som var utviklet av bedriften for flere tiår siden, men som nå er videreutviklet og tilpasset dagen standarder, forteller Finsrud.

Nå har det snudd

- Det har vært en krevende omstilling fra oljeleverandør til vannkraftleverandør kombinert med flere andre nyutviklede og foreløpig mindre markedsområder, sier Finsrud.

Nå mot slutten av 2017 er Maskin Ferals nedgang stoppet, og det ligger an til vekst og lønnsomhet i 2018.