Innovasjon reddet 17 arbeidsplasser
Norse Metal i Elverum har reddet 17 arbeidsplasser og skapt 8 nye ved hjelp av innovasjon. Oppland og Hedmark kommer på henholdsvis tredje- og sjetteplass i produkt- og prosessinnovasjon, i følge en ny rapport utført for SpareBank 1 Østlandets konjunkturbarometer.
- Jeg hadde aldri satt mine ben i et støperi før jeg begynte å jobbe med salg for Sperre Metallstøperi i 2013. Etter kun én måned i bedriften, besluttet daværende eiere å legge ned morselskapet, Sperre Støperi AS. Det var tøffe kår for bransjen, og skjebnen til Sperre Metallstøperi hang også i en tynn tråd, sier gründer, hovedeier og daglig leder Rune Langerud i Norse Metal.
Konkurranse fra lavkostland
Støperibransjen er en av mange bransjer som har merket sterk konkurranse fra lavkostland de siste 15-20 årene. Arbeid med innovasjon er en viktig forutsetning for at næringslivet skal opprettholde og utvikle sin konkurranseevne, og dermed sikre verdiskapingen.
- Vi ser at kravet om innovasjon for å overleve gjelder svært mange bransjer i Innlandet. Derfor er det ekstra gledelig at henholdsvis 53 og 51 prosent av bedriftene i Oppland og Hedmark gjennomførte produkt- eller prosessinnovasjon i treårsperioden 2014-2016, sier Hans Olav Wedvik, konserndirektør for bedriftsmarked i SpareBank 1 Østlandet.
Tallene om innovasjon er hentet fra Statistisk sentralbyrås innovasjonsundersøkelse. Regionale tall i innovasjonsundersøkelsen ble tilgjengelige i februar, og Østlandsforskning har analysert dataene på oppdrag for SpareBank 1 Østlandets konjunkturbarometer. Les Østlandsforsknings rapport Innovasjon i Innlandet her.
Overtok skadeskutt bedrift
I juni 2014 stod Rune Langerud i spissen for en overtagelse av daværende Sperre Metallstøperi. Støping av ulike deler i aluminium og bronse til maritim sektor, med hovedvekt på olje og offshoreindustrien, utgjorde kjernevirksomheten. Selskapet hadde mistet sin største kunde innen forsvarsindustrien i 2011, og hadde deretter gått med store årlige underskudd.
- Jeg var veldig bevisst på at dette ville jeg aldri klare å snu alene. Skulle vi greie å skape lønnsomhet og vekst, så måtte vi tenke nytt og innovativt. Målet har hele tiden vært å bygge opp et norsk/svensk industrikonsortium, og gjerne med aktører i vår verdikjede. Etter å ha samlet sammen et knippe norske og svenske industrielle investorer, samt to ansatte i ledelsen, ble vi enige med Sperre Støperi om en overtagelse sommeren 2014, sier Langerud.
Ble truffet av oljesjokk
Støperibransjen i hele Europa opplevde en voldsom nedgang etter finanskrisen i 2008/2009. Mye av industrien i Norge var allerede flagget ut til lavkostland i Øst-Europa og Asia. Ved overtagelsen av Sperre Metallstøperi i 2014 var rundt 60-70 prosent av omsetningen relatert til olje- og offshoreindustrien. Oljeprisen begynte å falle samtidig med overtagelsen.
Lyktes med snuoperasjon
Støperibransjen generelt har fortsatt å falle fram til i dag, men Norse Metal har klart å skape en solid vekst, til tross for motgangen. Omsetningen har økt med rundt 55 prosent siden 2013, og de tidligere blodrøde tallene har bedret seg.
Antall arbeidsplasser i Elverum har økt fra 17 til 25 i dag.
- Spesielt 2016 ble et bra år og et stort skritt fram for oss, mens det for 2017 ser ut til å bli røde tall. Vi har satset stort på forskning, utvikling og innovasjon de siste årene, og vi har faset inn flere hundre nye artikler i produksjonen. Dette har vært kostbare, men nødvendige investeringer for å skape framtidige volumer og lønnsomhet. Mye av dette skal settes i serieproduksjon allerede i 2018. Vi har i dag en fantastisk dyktig og dedikert gjeng som virkelig blør for drakta, sier Langerud.

Innovasjon som suksessoppskrift
Rune Langerud sier oppturen i Norse Metal har kommet takket være fokus på innovasjon. Blant de mest vesentlige innovasjonene, framhever han følgende:
Markeds- og forretningsinnovasjon:
- Vi har gått fra å være produksjonsorienterte til å bli markedsorienterte, det vil si at vi er med på å skape et marked og et behov. Eksempelvis inngikk vi tidlig et samarbeid med utviklingsselskapet Kongsberg Devotek hvor vi ble involvert i selskapets produktutvikling for ulike kunder.
- Fra å være et støperi, er vi nå en systemleverandør som i samarbeid med andre selskaper tilbyr løsninger gjennom størsteparten av verdikjeden. Eksempelvis kan Molstad Modell & Form levere en støperimodell til oss som grunnlag for at vi støper og produserer deler som deretter maskineres hos Perfekta Industrier i Arvika før EDAB lakkerer og overflatebehandler i Charlottenberg. Alle disse selskapene er på eiersiden i Norse Metal og sammen leverer vi ferdige systemer framfor enkeltdeler.
Produkt- og prosessinnovasjon:
- Gjennom vår deltagelse i Raufoss-klyngen, har det vært mulig for oss å være med på etableringen av pionérbedriften Nordic Additive Manufactoring (NAM). Dette er et selskap som holder til i Sintef Raufoss sine lokaler, og har som mål å bli ledende innen 3D-printing i metaller. Samarbeid i klynger og nettverk er helt vesentlig, og her er TotAl-gruppen og Raufossklyngen helt i verdenstoppen.
- Norse Metal har som mål å utvikle egne metallegeringer, og sammen med vårt konsortium, har vi søkt Forskningsrådet og Innovasjon Norge om støtte til et stort prosjekt. Vi tar sikte på å utvikle materialer med helt særegne kvaliteter, og knekker vi den koden, så sitter vi på et potensielt verdensprodukt. Vi har fått med oss forskningsmiljøer i verdensklasse på laget.
Innovasjon innen industri (figur 1) og tjenesteyting (figur 2), fylkesvis oversikt.